Tsitaat Tartu Ülikooli M.Sc., Ph.D., Dip.Nut.Med Katrin Sak raamatust “Toit ja vähk. Elule aastaid ja aastatele elu” Tallinn 2013, lk 67-68 Väljaandja: Ühinenud Ajkakirjad:
- Küllaldaselt valke – vähihaigete valguvajadus on tervete inimeste omaga võrreldes veidi suurem. Küllaldaselt valke on tähtis vähi igas staadiumis, olgu selleks siis raviperiood, kosumine või ka elu aastaid pärast vähidiagnoosi.
- Rohkem lahjemat – Kõige sobivamad on need toidud, mille küllastunud rasvade sisaldus on väike: kala, lahja liha ja linnuliha, munad, vähese rasvasisaldusega ja rasvavabad piimatooted, pähklid, seemned ja kaunviljad. Kindlasti tuleks hoiduda transrasvadest, mille peamised allikad on osaliselt hüdrogeenitud õlisid sisladavad margariinid ja mitmesugused näksid. Väga rasvarohkemenüü võib soodustada haiguse kordumist ja suurendab ka suremust; alaneb immuunrakkude töövõime – immuunsüsteemi tugevdamine on aga üks võtmeküsimusi nii vähiennetuses kui ka haigete eluea pikendamises. Samuti aeglustavad rohke rasvasisaldusegaroad mao tühjenemist ja tekitavad varajast küllastustunnet, soodustades sel moel haigusliku kõhnumise arengut. Kõige lihtsam viis rasvu piirata on koostada eined vähese rasvasisldusega toitudest ja valida sellised söögi valmistamise viisid (keetmine, aurutamine, hautamine), mille puhul rasvu ega õlisisd ei ole vaja lisada.
- Vähem rafineeritud süsivesikuid – Kindlasti tuleb piirata rafineeritud süsivesikute hulka, nagu suhkur ja nisujahuga pagari- ning kondiitritooted, sest need soodustavad nii vähi arengut ku ka tema agressiivset iseloomu.
- Ohtralt taimseid saadusi – Toidulauale tuleks valida rohkelt taimseid saadusi: puu- ja köögivilju, täisteravilju ning kaunvilju, pähkleid, seemneid, maitserohelist ja mõngaid vürtse. Viimastest on kõige soovitatavamad kurkum, küüslauk, ingver ja safran. Ülemäära teravamaitselised toidud aga võivad soodustada suukuivust ning seetõttu oleks mõistlik neist loobuda.
- Eelkõige puu- ja köögivilju – Vähihaige toidulaual peaks iga päev leiduma vähemasti viis portsjonit puu- ja köögivilju. seejuures annavad terved puuviljad rohkem kiudaineid kui puuviljamahlad; kui aga otsustada viimaste kasuks, tuleks eelistada 100%-seid mahlu. Puu- ja köögiviljade söömisel toimivad paljud kasulikud ühendid üheskoos. Seetõttu on parim nõuanne võtta menüüsse võimalikult mitmekesiselt värvirikkaid vilju võimalikult erineval kujul, nii värskelt kui ka töödeldult. Värvipigmendid kaitsevad taimiputukate ja kahjurite eest ning pakuvad vähivastast kaitset ka nende sööjatele. Kiudained aitavad kaasa sooletalitlusele ja soodustavad korrapärast soole tühjenemist. Kõige kiudainerikkamad on oad ja teised köögiviljad, sisalduse poolest järgnevad puuviljad ja täisteratooted. Seevastu loomsed toiduained kiudaineid ei sisalda.
- Napilt punast liha – Punase liha söömist tuleb kindlasti piirata ning praetud-grillitud lihatooted menüüst üldse välja jätta.
- Mitte kohvi – Kuigi vähiennetuses on kohv omal kohal, ei ole see vähihaigele sobilik jook, sest kohvis sisalduvad ühendid võivad valutunnet võimendada. Lisaks sellele võivad need ühendid soodustada vedelikukaotust kehas.
- Piisavalt vedelikku – Paljud vähiga seonduvad sümptomid süvenevad, kui organism ei saa piisavalt vedelikku. Seega tuleks tarvitada küllaldaselt vett ja teisi kasulikke jooke, sh 100%-seid mahlu, mehusid ja taimeteesid. Kindlasti sobib hästi ka roheline tee.
Loe pikemalt toitumis- ja eluviisinõuannetekohta, sh toitumisnõuandeid siirete teket piduradavatest toiduühenditest ning toiduvalikust keemiaravi ajal, ülalnimetatud raamatust.