Eesti astub kopsuvähi vastu mobiilse kompuutertomograafiga

Eesti Vähiliidu pressiteade 23.09.2024

Eesti Vähiliit esitleb uut ja kaasaegset mobiilset kompuutertomograafi, mis hakkab alates 2025. aastast sõitma mööda Eestit ja võimaldab kopsuvähi avastamist väga varajases etapis. Tervisekassa ja Eesti Vähiliidu  koostöös viiakse kopsuvähi sõeluuringud uuele tasemele, tuues uuringud inimestele lähemale, pakkudes sellega paremaid võimalusi haiguse varajaseks avastamiseks ja raviks. See uus tehnoloogiliselt tipptasemel mobiilne kompuutertomograaf/treiler  täiendab Eesti Vähiliidu kahte olemasolevat mobiilset diagnoosikabinetti ja mammograafiabussi, mis kõik pakuvad kiiret ja professionaalset  võimalust vähi ennetamiseks ja vähi varajaseks avastamiseks.

Tänu P&E Foundationilt saadud suurannetusele sai Eesti Vähiliit soetada uue mobiilse kompuutertomograafi. Maie Egipt, Eesti Vähiliidu juhatuse esimees: “Oleme äärmiselt tänulikud Piilmannite perekonnale, TV3 heategevussaate „Tantsud tähtedega“ toetajatele, 500Kleiti kleidioksjonile ja kõigile eraisikutele ja firmadele, kes tegid selle ostu võimalikuks, aidates kaasa meie missioonile avastada vähk varajases staadiumis, kui see on veel tervistavalt ravitav.”

Hr. Rain Laane, Tervisekassa juhatuse esimees: “Juba kaks pilootprojekti läbinud kopsuvähi sõeluuring on andnud suurepäraseid tulemusi, mistõttu soovime uuringutega Tartu linnas ja maakonnas jätkata ning vähehaaval uutesse maakondadesse laieneda. Eelmise aasta pilootprojekti raames avastasime 39 varajases staadiumis kopsuvähki. Kindlasti saab uuringuid veelgi paremini teha, näiteks täpsemalt sihtida. Samuti on täiendavaks väljakutseks kärbete ajal rahastuse leidmine. Seetõttu oleme Eesti Vähiliidule eriti tänulikud nende pikaaegse panustamise eest vähiennetusse ja vähi varajasse avastamisse Eestis.”

Järgmisest aastast algab uus etapp kopsuvähi ennetuses. Tartumaal paaril viimasel aastal läbi proovitud ja edu saavutanud kopsuvähi sõeluuring laieneb 2025. aastal Viljandimaale ja Ida-Virumaale. See laienemine on oluline samm kopsuvähi varajase avastamise ja lõpptulemusena ravi efektiivsuse parandamise suunas.

Heategevusfondi P&E Foundation jaoks on kompuutertomograafi ostmise toetamine esimene suurannetus. „Kopsuvähi ennetustegevus ja varajane märkamine on väga olulised teemad, millesse panustada, sest haiguse hilisema avastamise korral võib olla keeruline ja kulukas midagi ette võtta. Meil on väga hea meel, et oleme saanud siia oma panuse anda,“ sõnas heategevusfondi üks asutajatest Eve Piilmann.

P&E Foundation on perekondliku taustaga heategevusfond, mis loodi sooviga anda panus Eesti arengusse, et inimesed saaksid elada tervemalt ning loodussõbralikult. „Fondi fookuses on suure mõjuga algatused tervishoiu ja keskkonna valdkondades ning meie eesmärk on igal aastal toetada vähemalt ühte projekti, mis ilma meiepoolse panuseta ettenähtavas perspektiivis muidu ei realiseeruks,“ sõnas fondi tegevjuht Kersti Ojala.

Kopsuvähk on kogu maailmas ja ka Eestis kõige levinum vähisurma põhjustaja. Igal aastal diagnoositakse Eestis kopsuvähk umbes 800 inimesel ja umbes 300 inimest sureb selle tõsise haiguse tõttu. Kuigi Eesti Vähiregistri andmetel on kopsuvähihaigete 5 aasta elulemus  Eestis aastatega eeskätt tänu diagnostika ja ravi täiustumisele  paranenud, jääb see ikkagi vaid umbes 20% piiridesse.

“Kuna kopsuvähk diagnoositakse Eestis väga sageli juba regionaalselt või kauglevinud staadiumis, siis on eriti oluline just läbi kompuutertomograafia-põhise sõeluuringu vähk õigeaegselt ehk varajases staadiumis avastada, et seda siis täielikku tervistumist võimaldavalt ravida,”  sõnas Eesti Vähiliidu president dr Vahur Valvere.

AS Semetron võitis Eesti Vähiliidu poolt korraldatud riigihanke ja garanteerib mobiilse kompuutertomograafi/treileri üleandmise vähiliidule  23. septembril 2024. Uus kompuutertomograaf võimaldab nii kopsuvähi sõeluuringuid, kui ka teisi eriarstide poolt määratud uuringuid teha inimeste elukoha lähedal nii suuremates tõmbekeskustes kui ka maapiirkondades.  Näiteks on seade väga efektiivne ägedate haigusjuhtude ja suurte traumade diagnoosimiseks.

Kompuutertomograaf teeb vaid mõnekümne sekundiga inimese kehast palju kihilisi ülesvõtteid, võimaldades kiiresti ja tõhusalt uurida suuri kehapiirkondi ja avastada potentsiaalselt eluohtlikke seisundeid. Vähki on võimalik avastada enne sümptomite ilmnemist, tänu sellele saab alustada ravi väga varajases staadiumis, mil on võimalik vähist terveneda. Uue kompuutertomograafi kasutamisega kaasneb madal kiirgusdoos, mis on ligi kümme korda väiksem kui enamikel praegu kasutusel olevatel seadmetel. Mobiilse kabinetioperaatoriks saab SA Viljandi Haigla.

Priit Tampere, SA Viljandi Haigla juhatuse esimees: “Viljandi haiglal on olnud Eesti Vähiliiduga pikaajaline koostöö ning meil on hea meel, et saame jätkata ühiselt nii tänuväärse ja olulise eesmärgi nimel. Sellise tipptasemel tehnikaga on meil  suur au Eesti rahvale teenust pakkuda.”

Uus mobiilne kompuutertomograaf ei ole kingitus mitte ainult Eesti Vähiliidule, vaid kogu Eesti rahvale. Nüüd saame vähi vastu senisest tõhusamalt võidelda üle Eesti. Üheskoos muudame Eestimaa tervemaks.

Lisainformatsioon:
info@cancer.ee
Tel. 5255493